Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


27 Januari 2009

SAMPAIKANLAH SALAM...


Sabda Rasulullah SAW: "Wahai manusia sampaikanlah salam, berikanlah makan dan solatlah diwaktu malam, di waktu orang-orang lain sedang tidur, maka kamu akan masuk syurga".
.
Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya di dalam syurga itu terdapat kamar yang bermacam-macam, semuanya boleh dilihat dari luar isi dalamnya dan dari dalam boleh lihat di luar. Di dalam syurga itu terdapat kenikmatan yang belum pernah dilihat oleh mata, yang belum didengar oleh telinga dan tidak pernah dibayang oleh hati manusia." Lalu bertanya pula sahabat: "Ya Rasulullah, untuk siapakah kamar-kamar itu?" Sabda Rasulullah SAW: "Ianya adalah bagi orang yang menyampaikan salam, bagi orang yang memberi makan, bagi orang yang selalu berpuasa, bagi orang yang mengerjakan solat malam ketika orang lain sedang tidur." Bertanya para sahabat: "Siapakah yang kuat mengerjakan semua itu, ya Rasulullah?" Sabda Rasulullah SAW: "Akan aku terangkan kepada kamu semua. Barang siapa bertemu dengan saudaranya (semua orang Islam) dan memberikan salam kepadanya, maka sesungguhnya dia telah menyiarkan salam. Barang siapa yang memberi makan ahli keluarga / anak isterinya hingga kenyang maka sesungguhnya ia telah memberi makan. Barangsiapa berpuasa dalam bulan Ramadhan, kemudian dia puasa enam hari dalam bulan Syawal (selain 1 Syawal, yang diharamkan puasa) bererti dia sudah sentiasa berpuasa sepanjang tahun. Barangsiapa solat Isyak dan solat Subuh berjemaah, maka sesungguhnya dia telah mengerjakan solat malam ketika orang lain sedang tidur."
.
Sabda Rasulullah SAW: "Barang siapa yang berbicara sebelum memberi salam, maka janganlah kamu jawab." Ibnu Abbas r.a. berkata: "Sesungguhnya Iblis yang terkutuk itu menangis, sewaktu seseorang mukmin itu bersalam dan dia mengeluh: "Aduh celaka, kedua mukmin itu tidak berpisah keduanya melainkan diampuni dosanya."
.

Tiada ulasan: