Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


20 Januari 2009

RAMUAN PENCUCI DOSA...


Hasan Al-Basri r.a. telah bercerita bahawa suatu hari dia bersama seorang pemuda ahli ibadah berkeliling melalui jalan-jalan kecil dan beberapa pekan di Basrah. Tiba-tiba ia bertemu dengan seorang tabib yang sedang duduk di atas sebuah kerusi, di hadapannya ada beberapa orang lelaki, perempuan dan kanak-kanak yang sedang memegang botol berisi air di tangan mereka. Setiap orang meminta tabib itu menyebutkan ramuan ubat bagi penyakit masing-masing.
.
Hasan Al-Basri r.a. mara ke depan tabib itu dan berkata: "Tuan tabib! Adakah tuan mempunyai ubat yang boleh mencuci dosa, serta menyembuhkan penyakit hati?" Berkata Tabib itu: "Ya, saya ada". Lalu pemuda itu berkata: "Berilah pada saya."
.
Berkata Tabib itu: "Ambillah dari saya sebagai ramuannya sebanyak 10 perkara iaitu: Ambil oleh mu akar kayu FAKIR dan akar kayu TAWADHUK dan campurkan dengan pencuci kotoran perut bernama TAUBAT. Lalu masukkan semua ke dalam lesung REDHA, dan giling sampai halus dengan pengetam QANA'AH. Kemudian masukkan ke dalam periuk TAQWA, dan tuangkan ke dalamnya air HAYA' (malu). Lalu didihkan dengan api MAHABBAH (cinta). Selepas itu pindahkan dia ke dalam mangkuk SYUKUR dan kipaskan dengan kipas angin RAJA' (harapan). Kemudian minumlah dia dengan sudu PUJIAN. Jika engkau perbuat semua itu, maka dia bermanfaat bagimu, untuk melindungi dirimu dari semua penyakit serta bala di dunia dan di akhirat".
.

Tiada ulasan: