Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


11 Februari 2009

MENGHADAPI BISIKAN2 SYAITAN


Ada sepuluh pesanan Rasulullah SAW yang mengajarkan kita cara mengusir iblis dan bala tenteranya jika menyerang kita dengan rayuan-rayuan yang menyebabkan kita terjerumus kedalam jurang kehinaan tanpa kita sedari dengan memanfaatkan titik kelemahan kita. Mari kita perhatikan pesanan tersebut dalam bentuk dialog antara manusia dan syaitan:

1. Jika ia datang kepadamu dan berkata: "Anakmu mati". Katakan kepadanya: "Sesungguhnya makhluk hidup diciptakan untuk mati, dan zuriat dariku (anakku) akan masuk syurga. Dan hal itu membuatku gembira".

2.Jika ia datang kepadamu dan berkata: "Hartamu musnah". Katakan kepadanya: "Segala puji bagi Allah Zat Yang Maha Memberi dan Mengambil, dan menggugurkan atasku kewajiban zakat".

3. Jika ia datang kepadamu dan berkata: "Orang-orang menzalimimu sedangkan kamu tidak menzalimi seorang pun". Maka, katakan kepadanya: "Siksaan akan menimpa orang-orang yang berbuat zalim dan tidak menimpa orang-orang yang berbuat kebajikan ( Mukhsinin)".

4. Dan jika ia datang kepadamu dan berkata: "Betapa banyak kebaikanmu", dengan tujuan menjerumuskan untuk bangga diri (Ujub). Maka katakan kepadanya: "Keburukanku jauh lebih banyak dari pada kebaikanku".

5. Dan jika ia datang kepadamu dan berkata: "Alangkah banyaknya solatmu". Maka katakan: "Kelalaianku lebih banyak dibanding solatku".

6. Dan jika ia datang dan berkata: "Betapa banyak kamu bersedekah kepada orang-orang". Maka katakan kepadanya: "Apa yang saya terima dari Allah jauh lebih banyak dari yang saya sedekahkan".

7. Dan jika ia berkata kepadamu: "Betapa banyak orang yang menzalimimu". Maka katakan kepadanya: "Orang-orang yang kuzalimi lebih banyak".

8. Dan jika ia berkata kepadamu: "Betapa banyak amalmu". Maka katakan: "Betapa seringnya aku bermaksiat".

9. Dan jika ia datang kepadamu dan berkata: "Minumlah minuman keras!" Maka katakan :"Saya tidak akan mengerjakan maksiat".

10. Dan jika ia datang kepadamu dan berkata: "Mengapa kamu tidak mencintai dunia?" Maka katakan: "Aku tidak mencintainya dan telah banyak orang lain yang tertipu olehnya".

Syaitan tidak datang dalam bentuk yg asal tapi dalam bisikan hati yang halus. Berwaspadalah dengan bisikan begini, sahabatku...

.

Tiada ulasan: