Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


16 Februari 2009

MENGASIHI RASULULLAH S.A.W.


Kasih dan cinta kepada Rasulullah SAW adalah satu kemestian dalam kehidupan seorang muslim. Setiap muslim mesti berbuat demikian kerana baginda adalah orang yang paling berjasa di dalam membimbing dan memberi petunjuk kepada manusia sejagat. Cinta dan kasih kepada baginda mestilah direalisasikan melalui perilaku di dalam kehidupan harian. Di antara cara hidup Rasulullah SAW yang perlu diamalkan oleh setiap muslim adalah sentiasa bersifat benar (siddiq), amanah, menyampaikan perintah (tabligh) Allah SWT dan bijaksana (fathonah).

Berikut adalah sifat utama yang dimiliki oleh Rasulullah SAW. Sifat-sifat ini jugalah yang membawa kecemerlangan kepada umat Islam generasi pertama dahulu:

1. Sentiasa menunjukkan rasa hormat kepada teman

2. Rajin melawat orang sakit

3. Mengutamakan hal-hal kematian

4. Sentiasa menunjukkan sikap kasih sayang dan menghargai anak-anak yatim, fakir dan orang miskin yang memerlukan bantuan.

5. Sentiasa berselawat ke atas Baginda.

6. Sentiasa berusaha menyebarkan risalah yang dibawa oleh Rasulullah SAW sepanjang hayat.

7. Sentiasa akur kepada larangan-larangan Rasulullah SAW seperti menjauhkan diri dari bercakap bohong, khianat, dengki, mencaci, bakhil dan malas.
.

Tiada ulasan: