Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


18 Mac 2009

PEMINUM ARAK YANG TERCELA...


ALLAH SWT berfirman: "Hai orang-orang yang beriman! Sesungguhnya arak, permainan judi, berhala-berhala dan mengundi nasib adalah perbuatan kotor, termasuk pekerjaan syaitan, maka jauhilah, mudah-mudahan kamu sekalian beruntung". (QS Al Maidah:90)

Diriwayatkan Nabi Nuh AS ketika menanam pokok anggur, pohon itu tidak subur, maka datanglah iblis yang terkutuk berkata: "Hai utusan Allah, apabila engkau mengkehendaki pohon itu subur, maka izinkanlah saya menyembelih tujuh ekor binatang untuk dijadikan baja bagi pohon itu." Kata Nabi Nuh AS: "Kerjakanlah." Maka iblis menyembelih harimau, beruang, serigala, anjing, ayam jantan, harimau belang, dan musang. Setelah itu diperahkan daging binatang2 yang disembelihnya lalu dituangkan pada pangkal pohon anggur itu. Di saat itu juga pohon tersebut tumbuh subur dan berbuah tujuh jenis warna. Sebelum itu hanya sejenis saja yang berbuah. Oleh kerana itulah orang yang meminum arak menjadi garang, kuat, pemarah, suka bercakap, suka bergaduh, berdendam dan bersuara seperti ayam jantan. (KITAB HAYATUL QULUB).

Abu Lais (ahli fekah) berkata: "Jauhilah meminum khamar (arak) kerana di dalamnya terdapat 10 perbuatan yang tercela:

1. Apabila seseorang meminum arak, maka kedudukannya menjadi seperti orang gila dan akhirnya menjadi bahan ketawa dan dia tergolong sebagai orang yang tercela.

2. Hilang akal dan menabur-naburkan wang ringgit.

3. Menimbulkan pergaduhan dan permusuhan antara satu sama lain.

4. Menjadi penghalang seseorang itu mengingati Allah SWT dan melakukan ibadah seperti sembahyang, puasa dan lain-lain.

5. Mendorong melakukan perbuatan zina dan juga berkemungkinan menceraikan isterinya tanpa disedari kerana mabuk.

6. Merupakan kunci semua kejahatan kerana orang yang meminum arak itu mudah melakukan perbuatan derhaka kepada Tuhan dan manusia.

7. Menyakiti para malaikat Hafadhoh kerana dia memasukkannya ke dalam golongan orang yang fasik.

8. Peminum arak wajib dirotan sebanyak 80 kali. Sekiranya terlepas di dunia maka dia akan dihukum rotan di akhirat kelak di neraka dengan disaksikan orang ramai dan ibu bapanya serta kawan-kawannya.

9. Menyebabkan pintu-pintu langit tertutup dan semua amal perbuatan baiknya turut berdoa tidak diterima selama 40 hari.

10. Membahayakan diri kerana dikhuatiri dicabut nyawanya dengan tidak membawa iman, aku berlindung pada Allah atas perbuatan tersebut.

Semua akibat seksaan ini adalah merupakan seksaan di dunia sahaja belum menghadapi menghadapi seksaan di akhirat kelak.
.

Tiada ulasan: