Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


18 Mac 2009

10 WASIAT ALLAH S.W.T. KEPADA NABI MUSA A.S.


Abul-Laits As-Samarqandi meriwayatkan kepada sanadnya dari Jabir bin Abdillah r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Allah SWT telah memberikan kepada Nabi Musa bin Imran AS dalam 'alwaah' 10 bab:

1. "Wahai Musa jangan menyekutukan Aku dengan suatu apa pun bahawa Aku telah memutuskan bahawa api neraka akan menyambar muka orang-orang musyrikin."

2. "Taatlah kepadaKu dan kedua orang tuamu nescaya Aku peliharamu dari sebarang bahaya dan akan Aku lanjutkan umurmu dan Aku hidupkan kamu dengan penghidupan yang baik."

3. "Jangan sekali-kali membunuh jiwa yang Aku haramkan kecuali dengan hak nescaya akan menjadi sempit bagimu dunia yang luas dan langit dengan semua penjurunya dan akan kembali engkau dengan murkaKu ke dalam api neraka."

4. "Jangan sekali-kali sumpah dengan namaKu dalam dusta atau durhaka sebab Aku tidak akan membersihkan orang yang tidak mensucikan Aku dan tidak mengagung-agungkan namaKu."

5. "Jangan hasad dengki dan irihati terhadap apa yang Aku berikan kepada orang-orang, sebab penghasut itu musuh nikmatKu, menolak kehendakKu, membenci kepada pembahagian yang Aku berikan kepada hamba-hambaKu dan sesiapa yang tidak meninggalkan perbuatan tersebut, maka bukan daripadaKu."

6. "Jangan menjadi saksi terhadap apa yang tidak engkau ketahui dengan benar-benar dan engkau ingati dengan akalmu dan perasaanmu sebab Aku menuntut saksi-saksi itu dengan teliti atas persaksian mereka."

7. "Jangan mencuri dan jangan berzina isteri jiran tetanggamu sebab nescaya Aku tutup wajahKu daripadamu dan Aku tutup pintu-pintu langit daripadanya."

8. "Jangan menyembelih korban untuk selain dariKu sebab Aku tidak menerima korban kecuali yang disebut namaKu dan ikhlas untukKu."

9. "Cintailah terhadap sesama manusia sebagaimana yang engkau suka terhadap dirimu sendiri."

10. "Jadikan hari Sabtu itu hari untuk beribadat kepadaKu dan hiburkan anak keluargamu."

Kemudian Rasulullah SAW bersabda lagi: "Sesungguhnya Allah SWT menjadikan hari Sabtu itu hari raya untuk Nabi Musa AS dan Allah SWT memilih hari Jumaat sebagai hari raya untukku."
.

Tiada ulasan: