Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


29 Mac 2009

MAKSIAT YANG DISEGERAKAN PEMBALASANNYA


Daripada Ibnu Omar r.a. berkata: Berhadap Rasulullah SAW kepada kami (pada suatu hari) kemudian beliau bersabda: "Wahai kaum Muhajirin, lima perkara kalau kamu telah dibalakan dengannya (kalau kamu telah mengerjakannya), maka tiada kebaikan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung dengan Allah SWT semoga kamu tidak menemui masa itu. Perkara-perkara itu ialah:-

1. Tiada terzahir (nampak) penzinaan pada suatu kaum sehingga mereka berani berterus terang melakukannya, kecuali mereka akan ditimpa penyakit Tha'un yang cepat merebak di kalangan mereka, dan mereka akan ditimpa penyakit-penyakit yang belum pernah menimpa umat-umat yang telah lalu.

2. Dan tiada mereka mengurangkan sukatan dan timbangan, kecuali mereka akan dibalakan dengan kemarau dan susah mencari rezeki dan kezaliman daripada kalangan pemimpin mereka.

3. Dan tiada menahan mereka akan zakat harta benda kecuali ditahan untuk mereka air hujan dari langit. Jikalau tidak ada binatang (yang juga hidup di atas permukaan bumi ini) tentunya mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah SWT.

4. Dan tiada mereka mungkir akan janji Allah dan Rasulnya kecuali Allah akan menguasakan ke atas mereka musuh mereka, maka musuh itu merampas sebahagian dari pada apa yang ada di tangan mereka.

5. Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam Al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat itu) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri." (HR Ibnu Majah)

Hadis ini menerangkan bahawa:

1. Penyakit taun, AIDS serta lain-lain penyakit yang baru adalah berpunca dari penzinaan yang berleluasa.

2. Kesukaran mencari rezeki dan kezaliman pimpinan adalah berpunca daripada peniaga / rakyat yang menzalimi pembeli dengan mengurangkan sukatan dan timbangan.

3. Kemarau yang berpanjangan adalah berpunca daripada keengganan mengeluarkan zakat yang diwajibkan ke atas harta benda.

4. Kemampuan musuh mengambil sebahagian dari apa yang dimiliki oleh kaum Muslimin (seperti terlepasnya Tanah Palestin dari tangan kaum Muslimin) adalah berpunca daripada mereka mengkhianati janji-janji mereka kepada Allah SWT.

5. Perang saudara yang berlaku di kalangan kaum Muslimin adalah berpunca daripada mengenepikan hukum-hukum Allah SWT dan tidak mahu menjadikan Al-Quran sebagai undang-undang di dalam kehidupan.

Sumber rujukan: '40 Hadith Peristiwa Akhir Zaman' (Abu Ali Al-Banjari An-Nadwi)
.

Tiada ulasan: