Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


17 Mac 2009

MENYAYANGI ANAK-ANAK

"Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah SWT."

"Orang yang menangis kerana takutkan Allah SWT diharamkan oleh Allah SWT akan api neraka ke atas tubuhnya."

"Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat."

"Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan. Tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak kanak."

"Barangsiapa keluar ke pekan Muslimin dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan membawa buah tangan untuk anak anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah SWT dan tidak diseksa di Akhirat kelak."

"Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya."

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda, Hasan. Aqrak berkata: "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium". Sabda Rasulullah SAW: "Orang yang tidak menyayang tidak pula akan disayang".

"Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah, pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat."

"Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail AS."

"Suruhlah anak-anakmu sembahyang ketika umurnya tujuh tahun dan pukullah dia kerana meninggalkan sembahyang apabila berumur sepuluh tahun. Pisahkan anak anak perempuan dalam tempat tidur mereka."

Seorang lelaki bertanya: "Ya Rasullullah, kepada siapakah harus aku berbakti?" Jawab baginda: "Berbaktilah kepada ibubapamu." Kata lelaki itu lagi: "Ibu bapaku sudah tiada lagi." Sabda Nabi SAW: "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu. Ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak atas dirimu".

"Setelah anak perempuan kamu berumur 16 tahun maka kahwinkanlah dia."
.

Tiada ulasan: