Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


08 Mac 2009

KESOMBONGAN PUSAKA IBLIS LAKNATULLAH

"Sombong merupakan satu sifat keji yang dibenci bukan sahaja oleh Allah SWT dan RasulNya, malah oleh seluruh isi alam ini. Mengekalkan sifat sombong ertinya mengekalkan diri dalam kutukan Allah. Abu Laits Al Samarqandi meriwayatkan daripada Ka'bul Ahbar: "Orang yang sombong itu akan datang pada Hari Qiamat berupa orang sekecil semut, diliputi oleh kehinaan dan diberi minum 'Thinatul Khabaal' yakni darah bercampur nanah daripada ahli neraka."
.
Sifat sombong atau ego ini hampir semua orang memilikinya, cuma sesiapa yang kuat mujahadah dan takutkan Allah SWT sahaja yang mampu mengikis sifat keji ini. Antara ciri-ciri seseorang itu ada penyakit sombong ialah:

1. Suka memperkecilkan orang lain lebih-lebih lagi orang yang dipandang hina dan lebih rendah taraf darinya.

2. Susah menerima sebarang nasihat, teguran atau kritikan daripada orang lain terutama orang di bawahnya.

3. Bermegah dengan keistimewaan anugerah Allah kepadanya, seperti cantik, berjawatan tinggi, kaya, bijak, masyhur, dipuji orang, keturunan baik dan sebagainya.

4. Suka marah-marah kepada orang atau membentak-bentak orang di khalayak ramai.

5. Merasa diri hebat, sempurna, kuat hingga membelakangkan kehebatan dan kebesaran Allah samasekali.

6. Suka bergaul dengan orang yang setaraf dengannya sahaja.

7. Pendapatnya sahaja yang betul dan mesti diterima, orang lain salah dan tidak penting.

8. Susah minta maaf dan senyum pada orang lain.

9. Tidak pernah fikir kesusahan orang , ia fikir kesenangannya sahaja.

Apakah ciri-ciri di atas ada pada kita? Kalau ada ertinya kita memiliki sifat sombong, dan kita dalam kemurkaan Allah. Sifat sombong jika dikekalkan ia akan membinasakan hidup kita di dunia dan akhirat. Di dunia, susah payah hidup, kita tanggung sendirian. Bila mati tidak ada seorang pun yang akan mengenang. Orang yang sombong akan dibenci ke mana sahaja dia pergi. Kalau dia seorang bos pejabat, anak-anak buah akan menjauhkan diri. Jika dia pemimpin, suatu hari nanti ia akan digulingkan. Lihatlah pada kesudahan orang-orang yang menyombongkan diri mereka. Azazil (Iblis), dulunya ketua para malaikat tetapi kerana sombongnya dia dihalau keluar dari Syurga. Firaun ditelan Laut Merah kerana kesombongannya mencabar Allah dan mengaku dirinya tuhan. Qarun ditelan bumi bersama harta yang meilmpah ruah juga kerana sombong.

Kikislah sifat sombong ini dengan berkata pada diri sendiri: "Wahai diri... kalau kau sombong kau akan kehilangan kawan. Allah dan RasulNya serta seisi alam akan membencimu. Hidup keseorangan seperti kera sumbang. Syaitan, Firaun, Namrud, Qarun menjadi temanmu dalam Neraka. Sanggupkah kau menanggung azab siksa Neraka yang manusia dan batu menjadi bahan bakarnya? Kawah yang isinya logam cair menggelegak, akan dicelupkan dirimu ke dalamnya. Tahankah dengan siksaan itu?"

Sebagai penawar kepada sifat-sifat sombong ini, amalkan selalu:
1. Membaca Surah Ad-Dukhan
2. Berselawat ke atas junjungan besar Rasulullah SAW
3. Mengekalkan sifat kehambaan walau di mana berada.

InsyaAllah kita akan terselamat daripada sifat terkutuk itu. Tiada gunanya kita mempertahankan sombong. Firman Allah SWT: "Janganlah kamu berjalan di muka bumi ini dengan sombong kerana sesungguhnya kamu sekali-kali tidak dapat menembusi bumi dan tidak akan sampai setinggi langit." Oleh itu buruilah sifat tawadhuk yakni merendah diri kepada Allah SWT.
.

1 ulasan:

fitriyana berkata...

minta izin share info ini di facebook ..
:)