Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


16 September 2009

ERTI PERSAHABATAN...


Dalam dunia ini, kita tidak punya sesiapa kecuali diri kita sendiri. Tetapi dalam kita bersendiri, kita sebenarnya sangat beruntung kerana mempunyai sahabat yang memahami diri kita. Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat, begitu juga dia.

Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita. Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Namun, kita tidak memberikannya peluang untuk menerangkan keadaannya. Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.

Kita terlupa, bahawa kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti, kerana kita juga ada janji yang pernah kita mungkiri. Kita beri seribu alasan, memaksa dia menerima alasan kita. Waktu itu, pernahkah kita terfikir tentang perasaannya? Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa... tetapi kita sering terlupa.

Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa di sisi kita di kala kita memerlukan seorang teman. Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa dan ketakutan, harapan dan impian kita luahkan. Dia memberi jalan menyelesaikan masalah dan kebuntuan fikiran.

Selalunya kita terlalu asyik bercerita tentang diri kita, hingga kadang-kadang terlupa bahawa sahabat kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama. Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya? Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita? Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setiap kali kita tersungkur dan kecewa? Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah? Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan?

Sesekali jadilah sahabat yang mendengar, bukan sekadar hanya bercerita. Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat kita kerana dia juga seorang manusia. Dia juga punya rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa. Dia juga ada kelemahan dan dia juga perlukan teman pemberi kekuatan. Jadilah kita temannya itu.

Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka. Di sebalik senyumannya itu, mungkin banyak cerita duka yang ingin diluahkan. Di sebalik ketenangannya, mungkin tersimpan seribu kekalutan yang dipendamkan, kita tidak tahu.. Tetapi jika kita cuba menjadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu.

Renungkanlah...
.

Tiada ulasan: