Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


15 September 2009

ACEH BENARKAN HUKUMAN REJAM TERHADAP PENZINA (BERITA HARIAN, 15/9/09)


BANDA ACEH: Ahli Parlimen di Aceh sebulat suara mengundi membenarkan penzina dihukum rejam hingga mati, beberapa bulan selepas pengundi menyingkir parti konsevatif daripada berkuasa.
.
Berbaki beberapa minggu saja sebelum kerajaan baru yang diketuai parti sederhana mengambil alih pemerintahan, puak konservatif yang masih menguasai Parlimen meluluskan undang-undang itu. Apabila pengerusi dewan dengan 69 ahli itu bertanya sama ada rang undang-undang itu boleh diluluskan, mereka menjawab serentak: "Ya, boleh.".

Beberapa wakil Parti Demokrat yang bakal mengetuai kerajaan baru, menyatakan rasa kurang senang tetapi tiada sesiapa pun yang mengundi menentang rang undang-undang itu.
.
Kumpulan hak asasi manusia berkata undang-undang itu melanggar perjanjian antarabangsa yang ditandatangani Indonesia. Beberapa pihak pula bercadang menentang undang-undang itu di mahkamah di Jakarta. - AP
.

Tiada ulasan: