Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


06 Mei 2009

FADHILAT BASMALAH


BASMALAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz "BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM" yang bermaksud "Dengan nama ALLAH Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang."

KELEBIHAN-KELEBIHAN BASMALAH

1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BASMALAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BASMALAH pada awalnya kerana BASMALAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah SWT turunkan kepada Jibril AS.

2. "BISMILLAH untukMu dan umatMu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam." (Hadis Qudsi)

3. Tatkala BASMALAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan akannya oleh seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BASMALAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BASMALAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah SWT memberi keberkatan ke atasnya.

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BASMALAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6. Jumlah huruf dalam BASMALAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 (QS Al-Muddatsir:30). Ibnu Mas'ud r.a. berkata: "Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BASMALAH 19 kali setiap hari."

7. Tiap huruf BASMALAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, "Siapa yang membaca BASMALAH, maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya."

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BASMALAH nescaya Allah SWT akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9. Barangsiapa yang membaca BASMALAH, maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10. Barangsiapa yang membaca BASMALAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BASMALAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah si zalim itu dan masuklah ketakutan dalam hati si zalim tersebut serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.

Wallahua'lam.
.

Tiada ulasan: