Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


06 April 2012

HARGA DIRI WANITA ISLAM CUKUP TINGGI (HARIAN METRO 7/5/2012)


Oleh: Mohd Fadly Samsudin

PERKEMBANGAN Islam mutakhir ini menyaksikan ramai wanita Muslim memakai tudung. Ini amat menggembirakan kerana mereka sedar bahawa bertudung itu suatu fardu.

Namun, dalam keghairahan bertudung, ramai wanita masih alpa mengenai aurat sehingga menimbulkan rasa tidak selesa di kalangan umat Islam.

Islam tidak pernah melarang umatnya bergaya dan mengikuti aliran fesyen terkini tetapi pastikan jika mahu bertudung, mereka menutup aurat keseluruhannya, bukan sekadar melepas batuk di tangga.

Seseorang itu masih tidak diiktiraf menutup aurat apabila mereka mengenakan tudung bersama baju lengan pendek, seluar ketat, skirt singkat, kain terbelah dan tidak menutup bahagian leher dan dada.

Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud: “Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni neraka. Aku belum pernah melihat mereka iaitu golongan yang mempunyai cemeti bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang dan golongan kedua adalah para wanita yang berpakaian tetapi telanjang, berlenggang-lenggok ketika berjalan, menarik perhatian orang yang melihat mereka. Kepala mereka bagaikan bonggol unta yang senget. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak dapat mencium bau wanginya.” (Riwayat Muslim).

Berpakaian, tetapi dilihat ‘bertelanjang’ dinisbahkan sebagai wanita yang memakai pakaian ketat dan nipis hingga menampakkan bentuk badannya.

Pakaian adalah rezeki Allah kepada manusia dan jika mereka sentiasa mengikut syariat setiap masa memakainya dikira sebagai ibadah. Setiap perkara yang diperintahkan itu pasti mempunyai hikmah atau rahsia yang tersendiri.

Antara hikmah menutup aurat ialah dapat menjaga maruah dan menutup peluang orang lain terbabit dengan dosa akibat melihat aurat yang sengaja didedahkan.

Wanita juga diperintahkan menutup aurat dengan sempurna untuk membezakan antara wanita Islam dengan kafir. Tudung menjadi identiti wanita Islam sebagai benteng melindungi kehormatan diri.

Harga diri setiap wanita cukup tinggi nilainya sebab itu apabila seorang wanita sudah baligh mereka wajib menutup seluruh badannya kecuali pada bahagian muka dan kedua-dua tapak tangan.

Menutup aurat bukan hanya sekadar bertudung. Masih ramai wanita mengatakan jika kepala sudah kemas diliputi tudung sudah dikira menutup aurat.

Kini, pelbagai gaya fesyen tudung dipakai namun pemakaiannya masih tidak sempurna jika masih menampakkan bahagian leher atau dada. Jika ada sekelumit perasaan bangga diri dengan apa yang dipakai saban itu turut mengundang dosa.

Pensyarah Pusat Pengajian Islam & Peradaban Universiti Tenaga Nasional (Uniten), Nurul Bahiyah Awang, berkata wanita Islam perlu memahami betul-betul konsep bertudung.

“Tidak salah seorang wanita bertudung mengenakan fesyen tertentu tetapi dengan syarat ia menutup aurat. Ramai wanita bertudung tetapi tidak ada penghayatan serta kefahaman mengapa mereka bertudung."

“Kita tidak menolak perkembangan fesyen semasa tetapi panduan syarak perlu diutamakan dalam semua keadaan. Justeru, kawal diri supaya tidak melanggar batasan yang digariskan Islam terutamanya dalam soal perhiasan dan berpakaian," katanya.

Allah berfirman yang bermaksud: “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara mereka yang perempuan, atau perempuan Islam, atau hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah Al-Nur, ayat 31).

Beliau berkata Islam adalah agama yang meraikan kemajuan dalam apa bidang sekalipun.

“Dalam isu pemakaian tudung, ia bukan sekadar budaya untuk dijadikan ikutan semata-mata tetapi demi menjaga maruah mereka sebagai wanita Islam."

Setiap wanita bertudung perlu segera membetulkan prinsip dan niat mereka bertudung hanya kerana Allah serta menunaikan tanggungjawab sebagai hamba-Nya,” katanya.

Menurutnya, jika seorang wanita itu berpakaian dengan sempurna pasti dapat mengelak diri daripada melakukan perbuatan mungkar.

“Yang pasti ia bukan bertujuan untuk tampil cantik di depan orang ramai. Setiap wanita perlu mengambil serius perkara ini supaya mereka terlepas daripada fitnah pandangan lelaki bukan mahram selain menjaga maruah wanita mukmin lain,” katanya.

Katanya, wanita juga perlu mengelak daripada berhias atau berpakaian secara berlebih-lebihan (tabarruj) sehingga menarik perhatian orang ramai.

Jika berhias menutupi aurat sekalipun tetapi masih menarik perhatian lelaki tetap dikira sebagai tabarruj. Bagi kaum isteri cukup bagi mereka berhias itu hanya untuk suami mereka saja,” katanya.

Beliau turut menyentuh perkembangan wanita yang tampil dengan gaya berhijab mengikut fesyen Barat yang menggelar diri mereka 'Hijabista'.

“Hijabista ini adalah hasil rekaan tudung yang mengalami proses transformasi dan permodenan yang mahu Islam setanding dengan barat. Ia menjadi fenomena kepada ramai wanita yang menggayakan tudung pelbagai warna bersama denim, pakaian serta kasut berjenama."

“Mereka menganggap itu sebahagian usaha menampilkan ‘imej’ Islam yang mengetengahkan fesyen tudung Muslimah
gaya moden."

“Namun, apa yang ditonjolkan golongan ini masih tidak mematuhi garis panduan yang ditetapkan syariat Islam,” katanya.

Tiada ulasan: