Mutiara Kata:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu dari dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan." (QS Al-Qasas: 77)


29 Ogos 2013

10 PERKARA YANG MEMBATALKAN KEIMANAN
PERTAMA: Mempersekutukan Allah SWT (yakni syirik) dalam beribadah.

Allah SWT berfirman: Sesungguhnya Allah tidak mengampuni dosa syirik (menyekutukan) kepadaNya, tetapi mengampuni dosa selain itu, kepada orang–orang yang dikehendakinya.“ (QS An-Nisa’: 116)

Allah SWT juga berfirman: Sesungguhnya orang yang mempersekutukan Allah, niscaya Allah akan mengharamkan syurga baginya, dan tempat tinggalnya adalah neraka, dan tiada seorang penolong pun bagi orang–orang zalim.” (QS Al-Maidah: 72)

Di antara perbuatan syirik adalah meminta do’a dan pertolongan kepada orang- orang yang telah mati, bernazar serta menyembelih korban untuk mereka.

KEDUA: Meyakini bahawa ada kekuatan lain selain kekuatan Allah SWT, berdoa kepadanya, meminta pertolongan, bahkan bertawakkal (berserah diri) kepada perantara tersebut.

Orang yang melakukan perbuatan sedemikian, menurut ijma’ (kesepakatan) para ulama, adalah musyrik, malah ada yang mengatakan telah terkeluar dari Islam (murtad).

KETIGA: Tidak menganggap bahawa orang-orang musyrik itu kafir, atau ragu-ragu atas kekafiran mereka, atau membenarkan konsep mereka. Orang yang demikian ini adalah kafir.

KEEMPAT: Meyakini bahawa ajaran selain ajaran Nabi Muhammad SAW lebih sempurna, atau meyakini bahawa hukum selain dari yang telah dijelaskan oleh Baginda SAW lebih baik, seperti mereka yang mengutamakan aturan-aturan thaghut (aturan–aturan manusia yang melampaui batas serta menyimpang dari hukum Allah), dan mengetepikan hukum yang diajarkan oleh Rasulullah SAW.

KELIMA: Membenci sesuatu yang telah ditetapkan oleh Rasulullah SAW.

Allah SWT telah berfirman: “Demikian itu adalah disebabkan mereka benci terhadap apa yang diturunkan oleh Allah, maka Allah menghapuskan (pahala) segala amal perbuatan mereka.” (QS Muhammad: 9)

KEENAM: Memperolok–olokkan sebahagian dari ajaran yang dibawa oleh Rasulullah SAW, atau memperolok–olokkan pahala mahupun siksaan yang telah ditetapkan di dalam Al-Quran serta yang dinyatakan oleh Rasulullah SAW.

Allah SWT telah berfirman: Katakanlah: Terhadap Allah kah dan ayat–ayatNya serta RasulNya kalian memperolok–olokkan? Tiada erti kalian meminta maaf, kerana kamu telah kafir setelah beriman.” (QS At-Taubah: 65~66)

KETUJUH: Melakukan sihir, antaranya termasuklah mengaplikasikan ilmu guna-guna yang menjadikan seorang suami benci terhadap isterinya, atau yang menjadikan seseorang mencintai orang lain, atau sesuatu yang dibencinya dengan cara yang zalim.

Orang yang melakukan perkara-perkara tersebut itu adalah kafir, kerana Allah SWT telah berfirman: Sedang kedua malaikat itu tidak mengajarkan (suatu sihir) kepada seorangpun, sebelum mengatakan: sesungguhnya kami hanya cobaan bagimu, sebab itu janganlah kamu kafir.” (QS Al-Baqarah: 102)

KELAPAN: Membantu orang–orang musyrik untuk memusuhi kaum muslimin.

Allah SWT berfirman: Dan barang siapa di antara kamu mengambil mereka (Yahudi dan Nasrani) menjadi pemimpin, maka sesungguhnya orang tersebut termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang–orang yang zalim.” (QS Al-Maidah: 51)

KESEMBILAN: Meyakini bahawa sebahagian manusia dibenarkan untuk meninggalkan syari’at Nabi Muhammad SAW.

Allah SWT berfirman: Barang siapa menghendaki suatu agama selain Islam, maka tidak akan diterima agama itu daripadanya, dan di akhirat ia termasuk orang-orang yang merugi.” (QS Ali Imran: 85)

KESEPULUH: Berpaling dari Agama Allah SWT, tanpa mempelajari dan tanpa melaksanakan ajaranNya.

Allah SWT berfirman: Tiada yang lebih zalim dari pada orang yang telah mendapat peringatan melalui ayat–ayat Tuhannya, kemudian ia berpaling dari padanya. Sesungguhnya kami menimpakan pembalasan kepada orang yang berdosa.” (QS As-Sajdah: 22)

Dalam hal-hal yang membatalkan keislaman ini, tidak ada perbezaan hukum antara yang main-main, yang sungguh-sungguh (yakni yang sengaja melanggar) ataupun yang takut, kecuali orang yang dipaksa. Semua itu merupakan hal-hal yang paling berbahaya dan paling sering terjadi. Maka setiap orang Islam mestilah menghindarinya. Kita berlindung kepada Allah SWT dari hal-hal yang mendatangkan kemurkaanNya dan kepedihan siksaanNya. Semoga selawat dan salam dilimpahkan kepada makhlukNya yang terbaik, para keluarga dan para sahabat Baginda.

Wallahua’lam.

4 ulasan:

IBU TUTI TKI SINGAPUR berkata...

SAYA SEKELUARGA INGIN MENGUCAPKAN BANYAK TERIMAH KASIH KEPADA AKI NAWE BERKAT BANTUANNNYA SEMUA HUTANG HUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARAN SAYA SUDAH BISA BUKA TOKO SENDIRI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN AKI YG TELAH MEMBERIKAN ANKA JITUNYA KEPADA SAYA DAN ALHAMDULILLAH ITU BENER2 TERBUKTI TEMBUS..BAGI ANDA YG INGIN SEPERTI SAYA DAN YANG SANGAT MEMERLUKAN ANGKA RITUAL 2D 3D 4D YANG DIJAMIN 100% TEMBUS SILAHKAN HUBUNGI AKI NAWE DI 085-218-379-259

Unknown berkata...

^untuk 2 komentar di atas "Berdoa kepada Allah SWT tidak perlu menggunakan perantar". Because The Almighty Allah SWT Touching us directly.

Unknown berkata...

Mengucap syukur kepada Allah ga perlu ada "melalui". Allah langsung tau tanpa kurir pengiriman

Unknown berkata...

Kalimat diatas merupakan salah satu contoh dari fitnah dajjal yang yang belum seberapa. Oleh karena itu marilah kita berdoa kepada Allah SWT agar dijauhkan dari tipu muslihat dajjal yang lebih dahsyat dari contoh di atas.